Babatípusok

baby-20339_1280baby-17366_1280

 

baby-539969_1280

 

Melyik a Te babád? Felismered? Akár rá is kattinthatsz a képre és máris többet olvashatsz róla.

Ha mégis tovább időzöl ezen az oldalon, meghívlak egy kis együtt gondolkodásra.

  • Hallottad-e már valakiről, hogy “éteri jelenség”?
  • Ismered a “tűzrőlpattant menyecske” kifejezést?
  • Találkoztál már olyannal, aki “két lábbal áll a földön”?

Csodálkoznék, ha csak egyetlen kérdésre is nemmel válaszolnál. Ha ezt a gondolatot visszük tovább és elég nyitottak vagyunk, könnyű ráhangolódni a személyiség típusoknak ayurvédikus szempontból történő meghatározására.

Az ayurvéda elmélete szerint, mielőtt az ember egészségét-betegségét vizsgáljuk, alaposan el kell gondolkoznunk azon, hogy az adott személy kiegyensúlyozott állapota milyen energiákból tevődik össze.

Öt fő energia, öt fő elem különböző kombinációjából épül fel minden és mindenki. Ezek az éter, a levegő, a tűz, a víz és a föld. Persze itt nem a konkrét fizikai megjelenésről van szó, sokkal inkább egyfajta minőségről, átvitt értelmű párhuzamról. Az öt elem mindenkiben  jelen van, de különböző arányban. ettől vagyunk mindannyian egyediek és megismételhetetlenek.  Hogy mégis valamennyire általánosíthassunk az ayurvéda két-két elem dominanciája alapján három fő csoportba rendezi a embereket: VATA (éter, levegő), PITTA (tűz, víz)  és KAPHA (víz, föld).

Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy ugyenez az elembesorolás jellemző az asztrológiai jegyekre is, de az ayurvédikus típusmeghatározásnál az asztrológiai típus csak másodlados szempont. Esetleg árnyalhatja a képet, de semmiképen sem domináns.

 

elemekÉs ha most visszatérünk az eredeti kérdésekhez, az “éteri jelenség” VATA, a “tűzrőlpattant menyecske” PITTA, a ki pedig két lábbal áll a földön az nagy valószínűséggel KAPHA dominanciájú személy. Ez persze csak optimális esetben igaz, ha harmonikus, kiegyensúlyozott emberekről van szó.

Egy néhány hetes csecsemőnél már sokkal nehezebb ilyen jellegű jelzőket megfogalmazni, hisz eredendően minden csecsemő tökéletes, és csodálatos. Persze van amelyik nyűgösebb, mások nyugodtak, de annak pontos meghatározása, hogy gyermekünk melyik típusba sorolható, némi szakértelmet és gyakorlatot igényel.

Egy megközelítő kisokost állítottam össze a következő oldalakon, de arra bíztatom az édesanyákat, hogy ezt csak fenntartásokkal fogadják el. Egy pontos típusmeghatározáshoz ayurvédikus szakember segítsége feltétlenül kívánatos, aki abban is tanácsot adhat, hogy az édesanya típusa hogyan illeszkedik gyermekéhez, mik a kapcsolat jó és kevésbé előnyös oldalai, hogyan lehet kettőjüket összehangolni.

A legjobb módszer erre az ayurvédikus babamasszázs elsajátítása, amikor az édesanya megtanulja, hogy hogyan, milyen olajjal masszírozza a babáját,  de legfőképpen megérti és elfogadja azt a szellemiséget, ami ennek a biztonságot és kötődést felépítő és megerősítő módszernek a lényege.

Ha bármi további kérdésed van a témával kapcsolatban, keress elérhetőségeimen!


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>