Pitta baba

A Pitta baba meghatározó őselemei a tűz és a víz. Legfőbb tulajdonságai a pitta doshára általánosságban jellemző ismérvek.

Mit tudunk ezekről az elemekről?

Tűz: könnyű, forró, csípős, metsző, színes, változékony, pusztít.

Víz: nedves, hideg, nehéz, puha, olajos, tápláló, megnyugtató

 

Ezekből következően az általánosan  jellemző  testi tulajdonságok:

Ennek a babáknak a testalkata közepes, se nem vékony, se nem kövér, azt mondjuk rá, hogy formás. Világos bőre érzékeny a napra, hőre, vegyi anyagokra. A bőre és a végtagjai melegek. Haja világos, szőke vagy vöröses. Szeme kék vagy zöld, gyakran kipirosodik.

Mozgása, fejlődése, magatartása szempontjából a pitta baba aktív, nagy a mozgásigény, de szeszélyes és kiszámíthatatlan, így az is előfordulhat, hogy néha lassabban vagy kevesebbet mozog. Alvási szokásai változóak. Jellemzően azért ébred fel éjszaka, mert szomjas.  A pitta baba közepes tempóban és mennyiségben eszik. Naponta többször is üríthet laza, sárgás székletet.

Tipikus bőrelváltozások: szeplők, anyajegyek, viszketés, gyulladás, kiütések, napfoltok

cropped-baby-17366_1280.jpgLelki adottságok

Ennél a babánál is jellemző lehet a csökkent bizalmi szint, nagyon ragaszkodó, de néha akaratos és hisztis. Szeret a középpontban lenni, intelligens kreatív és kezdeményező, de ha nem kap elég figyelmet hajlamos megsértődni és hisztis sírással jelez. Problémás helyzetekben az értelmére hatva lehet befolyásolni

Pitta baba esetén a mamának tisztában kell lennie gyermeke akaratos, természetével, a baba uralkodói hajlamaival. Óvatos és következetes, az értelemre ható nevelési elvekkel sokkal könnyebben célt érünk, mintha drasztikus szigorral próbáljuk megtörni a baba akaratát, vagy ellenkezőleg, a béke kedvéért engedünk neki. A baba bizalmát erősíthetjük a rendszeres rituálékkal, mese, masszázs, fürdés, ezek lehetőleg este történjenek. A mama érzelmi kiegyensúlyozottsága, nyugalma, határozottsága ebben az esetben is biztos támaszt nyújt a pitta babának.  Kreativ játékokkal és az önállóság fokozatos kialakításával segíthetünk a pitta babának megtalálni a kiegyensúlyozott harmonikus állapotot.


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>