Vata baba

A vata baba meghatározó őselemei az éter és a levegő.

Mit tudunk ezekről az elemekről?
Éter: könnyű, széles, üres, átható, sötét, finom
Levegő: könnyű, száraz, hideg, mozgékony, instabil, nyugtalan

 

Ezekből következően a jellemző általános testi tulajdonságok:

A baba vékony, csontos, általában hosszú a törzse és végtagok, ujjak. A bőre hideg, száraz, érdes tapintású, hajlamos sötét színű anyajegyek megjelenésére,
A bőrszín általában sötétebb, kreol, a haj hullámos vagy göndör, sötét. A szemek kicsit, közelülőek és általában baran színűek.

Mozgása, fejlődése, magatartása szempontjából a vata babának igen nagy a mozgásigénye, nehéz megnyugtatni, pihenésre bírni. Ezzel függenek össze jellemző alvási problémák Ezek a babák már akár akár 2 hónapos korukban átfordulnak, az átlagnál előbb ülnek, járnak. A fogzás is korán elkezdődik.
A vata baba gyorsan sőt mohón és nagy mennyiséget eszik, így gyakori a levegőnyelés, felfúvódás, hasfájás. A széklete általában kevés, száraz és sötét. Székrekedésre is hajlamos lehet.

Tipikus bőrproblémák a viszkető száraz bőr, kicserepesedő ajkak,száraz ekcéma.baby-20339_1280Lelki adottságok

Ezeknél a babáknál jellemző a csökkent bizalmi szint, a nyugtalanság, hajlam a félelemre. Bár a baba érzékeny, de figyelmes gondozója számára kiszámítható. Nagy benne a szabadság utáni vágy. Szükségleteit, de néha ijedtségét is fájdalmas sírással jelzi. Alapvetően félénk és bizalmatlan, de alkalmazkodóképessége jó.

Vata baba esetén a mamának tudatos és türelmes kapcsolatépítésre kell törekednie ahhoz, hogy a babát bizalommal töltse fel. A baba bizalmát erősíthetjük a rendszeres rituálékkal, mese, masszázs, fürdés, lehetőleg azonos időben történjen. A mama érzelmi kiegyensúlyozottsága, nyugalma, határozottsága biztos támaszt nyújt a vata babának. Szabadságigényét nem szabad elnyomni, hanem a biztonságosság keretein belül hagyni kell, hogy megélje fokozott mozgásigényét. A Vata babát időben kezdjük el társaságba vinni (baba.mama klub, játszótér) hogy oldódjon, megszokja a társak jelenlétét.


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>